Medische zorg

In La Breña, het dorp waar wij werken, is er geen ziekenhuis in de buurt. Wel is er een EHBO-post. Als je in zo’n dorp niet ernstig ziek bent, zie je in principe nooit een dokter. Er zijn geen consultatiebureaus zoals in Nederland waar je op controle gaat met je kind. Wij als stichting laten daarom de kinderen een keer per jaar op medische controle gaan. Dit bestaat uit een algemene medische check en een tandartscontrole. Naast de medische controle wegen en meten we regelmatig de kinderen om hun ontwikkeling na te gaan. Aan de hand hiervan beslissen we of ze een supplement op hun voeding nodig hebben of vitaminen en mineralen.

Medische check

De medische check wordt uitgevoerd door een arts en/of een verpleegkundige. De kinderen worden gecontroleerd op bloedarmoede, de longen, de keel en dan natuurlijk nog het gewicht en de lengte.

In het verleden is gebleken dat veel kinderen die pas naar de gaarkeuken kwamen ondervoed waren. Sommigen waren zelfs chronisch ondervoed. De artsen kwamen tot de conclusie dat deze kinderen er nooit meer bovenop zouden komen. Dit bericht kwam bij ons hard aan en we besloten om toch een oplossing te zoeken. Op advies van de artsen hebben wij de kinderen vitaminen en mineralen gegeven. Meer kunnen we in zo’n geval helaas niet doen. We hebben ondertussen gezien bij nieuwe controles dat het momenteel veel beter gaat met deze kinderen. Om te voorkomen dat meer kinderen in deze situatie komen, bieden we ze gezonde en gebalanceerde maaltijden aan.

Tandartscontrole

Tijdens de tandartscontrole krijgen kinderen ook een fluoridebehandeling. Als het nodig is worden gaatjes gevuld en tandjes eruit getrokken.

Veel kinderen krijgen voor het eerst een behandeling van een tandarts. Meestal hebben ze veel lol als de tandarts ze leert hoe ze hun tanden moeten poetsen. Tandenpoetsen is vaak iets wat ze niet eerder hebben gedaan. Wij helpen de kinderen om na elke maaltijd hun tanden goed te poetsen zodat hun gebit in orde blijft.

Scroll naar boven